Nieuwe lichting

De '683 met "Alissa' samen goed voor 20x top 10 in de club. Gouden koppel? Top of Flop, de tijd zal het leren

De eerste jongen zullen zaterdag naar het jonge duivenhok verhuizen. Ze groeien goed op en tot nu toe heb ik op een paar vechtpartijtjes na geen tegenslagen gehad tijdens de kweek. De aanstichter van deze vechpartijen heb ik tijdelijk naar het duivinnenhok verhuisd zodat hij verder geen schade kan aanrichten. Ik heb hoofdzakelijk alleen gekweekt uit de bewezen vliegduiven, de jaarlingen die zich nog moeten bewijzen dienden als overleg koppels. De duivinnen van de jongen die ik zaterdag afzet verhuizen tijdelijk mee met hun jongen. Na een week komen ze weer terug en mogen ze nog een keer op eieren komen. De duiven waarvan de eieren waren overgelegd hebben kleinere jongen en deze komen voor het seizoen niet meer op eieren. Over enkele weken dan staat de start van het vliegseizoen al weer voor de deur. Altijd weer spannend hoe de duiven aan de start verschijnen. Hier zijn er dit jaar enkele zaken veranderd in vergelijking met vorig jaar. Zo wordt er na 2 jaar nestspel weer op weduwschap gespeeld, dit alleen met 10 doffers. Ook krijgen de duiven geen medicijnen meer toegediend. Dit was vorig jaar al minimaal maar nu wil ik helemaal zonder. De laatste geeltablet hebben de duiven hier gehad vorig jaar voor aanvang van de natour. De jaarlingen van dit jaar hebben vorig jaar als jong alleen 1x 3 dagen BS gehad. Mochten de duiven ziek worden of totaal niet presteren dan is het natuurlijk een ander verhaal maar zolang het goed gaat zal ik geen medicijnen meer toedienen. Mocht het niet lukken dan zal ik het ook vermelden maar ik ben ervan overtuigd dat het niet nodig is om duiven stuctureel met antibiotoca te behandelen. Waar ik wel in geloof is knoflook, goedkoop en simpel.

Lees meer »

Bijproducten

Bijproducten, zin of onzin....

Afgelopen week werd het beursnummer van het Spoor der Kampioenen bezorgd. Bij het doorlezen viel me op hoeveel verschillende producten er voor duiven aangeprezen worden. De een nog beter dan de ander en allemaal onmisbaar voor een geslaagde kweek, vliegseizoen enz.. Ja zou haast denken dat je zonder deze extra producten je beter je duiven thuis kan houden. Als je de advertenties leest hebben sommige aanbieders hun producten ook wel goed onderbouwd en natuurlijk zijn ze ook niet slecht. Toch denk ik dat een goede zak voer belangrijker is dan de bijproducten. Daar moeten de duiven hun energie en bouwstoffen uit kunnen halen. Zelf geef ik de duiven sinds vorig jaar Koopman All in One, in de rui aangevuld met een gewone ruimengeling en in het vliegseizoen met Matador Start. Het gebruik van bijproducten is hier steeds minder geworden. Waar ik wel veel belang aan hecht is knoflook, dit zit hier bijna altijd in het drinkwater. Verder af en toe Naturaline en straks als de vluchten beginnen krijgen ze 1x per week Colinol van DHP. Zelf heb ik de afgelopen jaren verschillende producten geprobeerd maar als ik denk dat het niets toevoegt dan blijf ik het niet gebruiken. Dit is natuurlijk ook een kwestie van gevoel en dat wil bij duivenmelkers nog wel een per week veranderen. Maar dat ze ook zonder kunnen is een ding wat zeker is.

Lees meer »

Massa inkorvers

Gelijke kansen zijn in de duivensport vrijwel onmogelijk

Massa inkorvers, iets wat volgens velen in de sport oneerlijk is tegenover de rest. Gelukkig hebben we er hier in onze omgeving nog weinig mee te maken. Toch zie je steeds meer liefhebbers die met grote aantallen duiven aan de inkorftafel verdwijnen. Vaak zijn het ook nog niet de minste waardoor ze complete concoursen domineren. Tijdens het vliegseizoen volg ik vaak de uitslagen van o.a. Verkerk en de Bruijn. Ook de uitslagen die 2 weken in het Spoor stonden van Jan van der Pasch logen er niet om. Toch blijft het lastig om in de duivensport profs van de amateurs te scheiden. Je kan natuurlijk alleen de eerste 25 oude duiven en 40 jonge duiven laten tellen voor de kampioenschappen. Toch blijf je altijd grote verschillen houden en dat is helemaal niet erg. De een doet er alles voor om het hoogste te bereiken en de ander korft puur voor de onspanning wekelijks zijn duifjes in. Hoofdzaak blijft dat je plezier aan je hobby blijft beleven en de manier waarop je dat doet is voor iedereen verschillend. Natuurlijk wil iedereen zijn prijsjes pakken maar je moet wel een doelstelling hebben die past bij jouw situatie. Toch ben ik wel blij dat in onze club/regio geen massa inkorvers zitten want het in natuurlijk niet echt motiverend als je 1 minuut na iemand klokt en hij pakt er 40 voor je in die ene minuut. Zelf zou ik er overigens niet aan moeten denken om zoveel duiven te houden, ik ben blij met mijn 12 koppeltjes en straks +/- 25 jonge duiven. Met de kweek gaat het hier overigens goed, vandaag kwamen de eitjes van de tweede ronde uit. De jongen van de eerste ronde groeien als kool en zo gaan we langzaam richting het vliegseizoen.

Lees meer »

Jonge duiven

De eerste eieren zijn uitgekomen, op de foto de '500 met zijn jongen.

De Kweek gaat hier momenteel naar wens. Totaal had ik 2 eitjes onbevrucht dus dat was te overzien, wel zijn er 2 koppels eieren gesneuveld door vechtpartijen en dat vindt ik wel jammer. Dit jaar houd ik wat minder jongen dan vorig jaar, zelf kweek ik ongeveer 20 jongen en dan komen er nog wat jongen bij via aangekochte bonnen. Doordat de oude duiven dit jaar weer op weduwschap worden gespeeld heb ik wat minder ruimte voor de jonge duiven.Dit omdat de duivinnen in een geddelte van het jonge duivenhok zijn gehuisvest.  De junioren hebben toch voldoende ruimte nodig om zich thuis te voelen dus dan maar wat minder jongen kweken. De jongen zullen ook pas op de natour ingezet worden. De afgelopen jaren waren de verliezen hier met de jonge duiven veel te groot en omdat we tijdens de jonge duivenvluchten met het gezin op vakantie gaan heb ik besloten om de jongen pas in een later stadium te spelen. Wel wil ik ze voor de tijd diverse keren opleren, de jongen zullen wel gewoon verduisterd en bijgelicht worden zodat ik op de natour niet met ruiende jongen hoef te spelen. Voor de ervaring van de jongen verkies ik het reguliere jonge duiven programma maar je moet je hobby aanpassen op je eigen situatie en niet andersom en dat is de reden dat ik het dit jaar op deze manier ga doen.

Lees meer »

Nieuwe website

Welkom op mijn nieuwe website.

 Door problemen met opslaan van updates op mijn oude site werd het tijd voor verandering. Deze site zal hier en daar nog wat aangepast worden en natuurlijk zal ik hier wekelijks een bericht proberen te plaatsen. De duiven zitten hier inmiddels allemaal te broeden, ook de duiven waarvan de eieren waren overgelegd zitten inmiddels weer op eieren. Door kleine opstootjes in het hok is er wel wat schade ontstaan, dat blijft altijd jammer. Dat is natuurlijk ook een nadeel als je overdag van huis bent, dan ben je vaak te laat om in te grijpen als er een doffer verkeerd vliegt. En doordat ik de duiven straks voor de vluchten op weduwschap wil hebben is er niet de tijd om duiven waarvan de eitjes gesneuveld zij opnieuw op nest te laten komen. Dat voordeel had ik vorig jaar wel toen ik op nest speelde. Zoals het nu gaat zijn alle jongen eind maart afgespeend en staat de boel op weduwschap. Ondanks dat het nestspel me de afgelopen jaren goed is bevallen denk ik toch dat de duiven constanter zullen presteren als ze gescheiden gespeeld worden. Of dit in de praktijk ook zo is moet ik natuurlijk nog maar afwachten....

Lees meer »