Gekoppeld

Terwijl de meeste liefhebbers nu volop bezig zijn met de jonge garde zijn hier de voorbereidingen begonnen om de duiven weer goed aan de start te krijgen op de natour. Sommige liefhebbers hebben hier helemaal niets mee maar zelf vindt ik het altijd mooie vluchten.  Dat er in onze vereniging een paar echte specialisten zitten maakt het ook extra aantrekkelijk.  De duiven zijn inmiddels weer gekoppeld en langzaam probeer ik ze weer een beetje aan het vliegen te krijgen al valt dit laatste nog een beetje tegen. Volgende week kunnen ze dan mee met de trainingsvlucht van de afdeling om te kijken hoe ze ervoor staan. Ik heb 10 duiven uitgezocht om de laatste vluchten af te werken, drie daarvan gaan dit jaar voor het eerst mee, de ander duiven hebben dit jaar al enkele kilometers in de vleugels. Hier komt dus weer wat actie op de hokken waar de meesten onder ons momenteel volvop aan de gang zijn met hun junioren. Clubgenoot Maarten Hakvoort maakte zaterdag een werelduitslag met zijn jonge duiven. Zoiets komt je natuurlijk niet aanwaaien, daar zit de nodige arbeid in. En dat is bij elke sport het geval; wil je winnen dan zul je er wat voorover moeten hebben. Hier heb ik wel respect voor al is het in de duivensport ook wel eens zorgwekkend. Als je mannen ziet als Koopman, Eijerkamp, Verkerk enz. dan heb ik daar toch mijn vraagtekens bij. Natuurlijk leveren deze mannen vakwerk af maar daar is voor de gewone melker niets tegen in te brengen. Maar dat zijn veranderingen in de sport waar waarschijnlijk niets aan gaat veranderen. Gelukkig valt dit in onze eigen omgeving nog mee. Iedereen veel succes met de jonge duiven vluchten die tot nu toe zeer goed verlopen.

Lees meer »

Vakantie

Na  twee weken vakantie in het Franse Normandië zijn we afgelopen weekend weer op onze vertrouwde stek terug. Terwijl mijn vader de verzorging van de duiven overnam konden wij met de kinderen genieten van de camping  met waterpark, mooie omgeving en natuurlijk werden er enkele gedenkplaatsen en musea bezocht die ons herinneren aan de invasie tijdens de tweede Wereldoorlog. Een mooie en indrukwekkende vakantie met natuurlijk mooi weer, maar dat hebben we overal op dit moment. Ook tijdens de vakantie probeer ik altijd een beetje op de hoogte te blijven van de aankomsten van de duiven. En voor zover ik heb begrepen zijn de verliezen met de jonge duiven tot nu toe uitgebleven en dat is natuurlijk super. Hier staat alles even op een rustig pitje. Voordat we vertrokken heb ik de duiven uitgeselecteerd en de schuifdeur open gelaten. Voor mijn vader  was het dus alleen een kwestie van iedere dag 2 drinkpotten met vers water en wat voer erin. Op de vloer had ik kattenbakkorrels maar die zal ik er  vanavond uithalen. Ook zal ik dan mijn Special Forces voor de natour weer op de bakken zetten. Deze mogen straks nog een keer hun mouwen opstropen. De jonge duiven worden niet meer gespeeld en komen ook niet meer buiten, deze mogen in afwachting tot de verkoop lekker gaan ruien.  Voor belangstellenden: het hok mag eind oktober gratis opgehaald worden incl. broedbakken en loketkasten. De buitenbetimmering moet hier en daar wel vervangen worden. Afmeting 3.7 x 2,0 verdeeld in 2 afdelingen.

Lees meer »

Mooie afsluiter

Chimay, de laatste midfondvlucht van het jaar 2018. Een vlucht die ik niet snel zal vergeten. De weersverwachtingen waren goed dus wou ik er nog een extra schepje bovenop doen. Dus gingen de duiven vorige week iedere ochtend de mand in voor een retourtje Diemen. Het kost wat extra energie maar de duiven betaalden het zaterdag dubbel terug. Mijn '484  viel als eerste en als deze klasbak mijn eerste duif is dan weet ik dat het goed zit. Na een klein gaatje volgde zijn broer de '473. niet veel later valt Jacoba. In de club werd het 1,2,3,9,20,43,57  (7/9) De '484 pakt in de afdeling de 11e tegen 7.175 duiven, eerder dit jaar vloog hij ook al een eerste en toen was hij in de afdeling 4e tegen 21.072 duiven. De '484 en de '473 zijn zonen van de '572 (Klaas de Vries x Alissa (Dirk Huizinga)  Beide doffers laten geregeld hun kwaliteiten zien maar de '484 is toch wel de beste van de twee.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Zijn palmares tot nu toe:                                                                                                                                                                                          Deurne 1e/ 501 d. (4e /21.072 d. Afdeling 11)                                                                                                                                                 Tongeren 1e/ 329 d. (2e/ 1104 d Samenspel F2.)                                                                                                                                           Chimay 1e/ 200 d. ( 3e/ 2766 d. District & 11e / 7.165 d Afdeling 11)                                                                                                             Tilburg 3e /1410 d. Samenspel F2
Gennep 4e /1419d. Samenspel F2
Sittard 4e/261d. (30e van 10.885 d. Afdeling 11)
Heusden Z. 6e /521
Heusden Z. 10e /495
Weert 14e /346

In de club werd voor de 5e keer dit jaar goud gepakt op 11 vluchten (Vitesse en midfond) Voor de oude duiven zit het er voorlopig even op. Maandagavond zijn ze op de foto gezet door Henk Storm. Na een korte rustperiode mogen ze op de natour voor de laatste keer aan de bak. Ook zijn de eerste duiven alweer uitgeselecteerd. Ik wil straks in de verkoop dan ook alleen maar duiven aanbieden die voor de koper van meerwaarde zal zijn. Dat zijn hoofzakelijk de beste vliegduiven met enkele jongen uit deze duiven. Vanaf volgende week begint mijn vakantie en dan is het tijd voor andere dingen dan duiven,  en dat is ook wel een goed.

 

Lees meer »

laatste midfond

Hier hadden de duiven afgelopen weekend alleen de trainingsvlucht op het programma hadden staan die overigens zeer vlot verliep. Donderdag mogen ze alweer de mand in voor de laatste midfondvlucht van het seizoen. De weersverwachtingen zien er zaterdag goed uit dus hoop ik op een mooie afsluiter. Hoeveel er meegaan is nog even afwachten omdat enkele een duivin nog niet gelegd heeft. Een  duif inmanden die een ei moet gaan leggen lijkt me niet echt diervriendelijk. Zoals het nu lijkt zullen het er dus 9 worden. En dan natuurlijk hopen op een vroege lossing . s'Middags hopen wij met onze familie namelijk ons 12,5 jarig huwelijks jubileum te vieren en als het een beetje meezit zijn de duiven dan gewoon weer thuis. Afgelopen weekend heb ik natuurlijk wel de verrichtingen van de duiven op Bourges gevolgd en dan zie je toch weer dat heel veel duiven onder zulke omstandigheden afhaken. Gebr. Ras en Klaas de Vries pakten enkele mooie kopduiven, van harte. Ook Team Koopman haalde weer geweldig uit maar dat is natuurlijk geen vergelijking meer met een gewone hobbyist. Jammer voor de sport dat er steeds meer van zulke hokken komen, al blijft het natuurlijk vakwerk. Zelf heb ik ondertussen een kleine selectie gemaakt van de duiven die in oktober in de verkoop komen. Volgende week zulle deze door Henk Storm worden vastgelegd, en dan moet natuurlijk van iedere duif een goede beschrijving komen. Voorlopig werk genoeg dus.  

Lees meer »

duiven vrij weekje

Momenteel staan de duiven hier even op een lager pitje. Doordat we een andere woning hebben gekocht en onze eigen woning bijna verkocht is heb ik besloten om de duiven na dit seizoen van de hand te doen. Deze zullen in oktober verkocht worden op www.duiven.net Voor het zover is moet er eerst nog het een en ander geregeld worden, zo moeten de stambomen in orde gemaakt worden en moeten de duiven op de foto. Ook de aankoop van onze nieuwe woning en de verkoop van onze huidige woning slokt de nodige tijd op. Bij de vliegduiven had ik nog 9 mooie jongen liggen die ik allemaal binnen 1 dag heb kunnen verkopen. Deze zijn voor een zacht prijsje weggegaan naar Zeeland, Urk en Belgie. Hopelijk hebben de kopers er succes mee.  En dan hebben we natuurlijk nog gevlogen afgelopen weekend. Laon was een pittige dobber en ook hier kwamen ze niet super. Mijn eerste was de '473, hij won in de club de 13e prijs tegen 228 duiven. Gelukkig geen verliezen en dat is in deze fase ook al winst. De oude duiven hebben deze week een rustig weekje en zullen vrijdag de mand ingaan voor de trainingsvlucht. Volgende week mogen ze dan hun laatste midfondvlucht afwerken en later dit jaar nog de natour. De jonge duiven zullen niet meer gespeeld worden. het was de bedoeling om ze in te spelen op de natour aar dat heeft geen zin meer. Deze zullen geselecteerd worden en de jongen uit de beste vliegduiven gaan dan mee in de verkoop. Natuurlijk vind ik het jammer om met de sport te stoppen, na toch alweer 23 jaar. maar soms moet je keuzes maken en dan zijn duiven nu eenmaal niet het belangrijkste. Maar eerst gaan we nog proberen dit seizoen nog een paar mooie resultaten te behalen en natuurlijk te genieten van de duiven.

Lees meer »

Vitessekampioen

 

 

 

 

DE 065;

  • 1e Weert 279 duiven/ 2e tegen 12.322 duiven
  • 1e Sittard 226 duiven/ 3e tegen 905 duiven
  • 22e Sittard 466 duiven

Afgelopen zaterdag werd hier door een mooie prestatie van mijn '065 het Vitesse kampioenschap in de wacht gesleept. Om 09:19 viel hij hier op de klep en in de club was deze tijd ruim genoeg voor de overwinning. Hij had zelfs 4 minuten voorsprong op de nummer twee. De '065 werd ingekorfd op een jong van 10 dagen en dat heeft hem blijkbaar voldoende gemotiveerd. In Samenspel F2 werd hij 3e tegen 905 duiven. Eerder vloog dit talentje al een 2e op Weert tegen 12.322 duiven. In de club pakte hij zaterdag dus zijn 2e overwinning in dit seizoen. De '065 is een wat schuw doffertje wat ik in de zomer van 2017 van Klaas de Vries kreeg. Als jong is hij ingespeeld op de natour en drukt nu aardig zijn stempel. Mede dankzij dit doffertje werd ik:

1e onaangewezen Vitesse PV Tot Weerziens

1e onaangewezen Vitesse Samenspel F

1e onaangewezen Vitesse Samenspel NOP/Urk

5e onaangewezen Vitesse Friesland '96

Met telkens 10 duiven mee won mijn eerste duif de volgende prijzen:

  • Gennep 1e tegen 488 duiven/  1e rayon Frisia 1.963
  • Deurne 1e tegen 510 duiven/ 4e afdeling Friesland tegen 21.072
  • Weert 79e tegen 485 duiven
  • Sittard 22e tegen 466 duiven
  • Weert 1e tegen 279 duiven/ 2e afdeling Friesland tegen 12.322 duiven
  • Sittard 3e tegen 261 duiven,  13e tegen 1009 duiven Samenspel F2
  • Sittard 1e tegen 226 duiven, 3e tegen 905 duiven Samenspel F2

 

Op de 3e en de 4e vlucht na ging het super, al had het prijspercentage zaterdag met 3 van de 10 beter gemoeten maar het ging om die ene duif, en die was er. Het verloop van de vlucht was natuurlijk ook niet echt wat je van een Vitesse vlucht verwacht.  Donderdag gaan ze weer de mand in voor de midfondvlucht vanuit Laon. En met nog twee midfondvluchten voor de boeg zit het er hier al weer bijna op voor de oude duiven. Natuurlijk staan er nog genoeg vluchten op het programma maar ik heb de keuze gemaakt om me op de korte vluchten toe te leggen en zolang dat goed gaat houden we dat zo.

 

 

 

Lees meer »

Grootmeesters!

Vorige week werd er hier een mooi resultaat behaald op Morlincourt. Dit leverde een mooie top 10 notering op bij Grootmeesters in het Spoor de Kampioenen. In de vereniging werd het tegen 242 duiven:  7e,8e,15e,22e,29e,64e en 79e (10/7)  Vanavond zijn dezelfde duiven weer de mand ingegaan als vorige week voor de laatste vitessevlucht. Het vliegseizoen met de oude duiven gaat hier alweer richting het eind daarna volgt er een korte 'rustperiode' om vervolgens er op de natour weer tegen aan te gaan. De oude duiven zitten nu op jongen van ongeveer 10 dagen. Na deze ronde zullen ze nog een keer op eieren komen maar zullen er geen jongen meer worden grootgebracht. Iedereen veel succes ......

Lees meer »

Morlincourt

Vandaag weer eens een vlucht met een mooie vroege lossing op zaterdag. Gisteravond zijn er hier 10 duiven de mand ingegaan. De meeste duiven zitten nu op jongen van een week. Bij het inkorven zagen de duiven er goed uit en omdat ze ook vorige week goed afkwamen had ik er wel vertrouwen in. Op 12:02 valt hier de '473, kort daarachter valt Evert. De tijden zijn niet steenvroeg maar we kunnen er mee door herder kwamen de duiven goed af en inmiddels is alles weer thuis.  Mijn eerste duif is een volle broer van mijn '484 en vloog eerder dit jaar al een 5e, mijn 2e duif komt van Evert vd Horst en is ook een van mijn betere duiven. Vanavond zullen we zien wat het allemaal waard is.

Lees meer »

Sittard

Op de voorlaatste vitessevlucht vanuit Sittard werd hier weer een mooi resultaat neergezet. Met 10 duiven mee tegen 261 duiven werd het: 3e,4e,9e,22e,23e,33e. Doordat wij zelf een dagje weg waren met de kinderen wachtte mijn vader de duiven op en verzorgde buurman Harmen Brands (Brands -de Boer) mijn melding op de Blauwband. Zelf klokte Harmen de snelste duif in de club maar ook zelf ben ik zeker tevreden over het resultaat. De duiven die de kopprijzen binnenhaalden waren:

3e prijs: 14-339 duivin afkomstig van Klaas de Vries, zij was vorig jaar 3e asduif generaal en won o.a. de 1e Gennep tegen 1.419 duiven. Zij was pas voor de 3e keer dit jaar mee.

 

4e prijs: 16-484 Topdoffer uit kruising Klaas de Vries x Dirk Huizinga. Hij won dit jaar ook al de 4e Deurne tegen 21.072 duiven. hij werd ingemand op een aangepikt eitje. Bijzonder is dat de '484 al twee weken alleen op zijn eieren zit nadat zijn duivin achterbleef.

 

9e prijs: 14-560 'Jacoba' komt van Dirk Huizinga en werd vorig jaar 6e asduif natour in de afdeling. 

 

Geen reden om te klagen dus, een mooie vlotte vlucht met een mooi resultaat. Voor de dagfond liefhebbers werd het weekend een stuk taaier met alweer een uitgestelde vlucht waarop de duiven het behoorlijk moeilijk hadden. Onbegijpelijk vindt ik het wel dat er bij een uitgestelde lossing altijd zo geschopt wordt naar de principiële liefhebbers. Dat de zondagsregeling die de afdeling hanteert voor geen meter klopt snapt iedereen maar waarom niet met een voorstel naar de afdelingsvergadering gaan om dit te veranderen in plaats van iedere keer weer het bekende liedje oprakelen. De principiële liefhebbers hebben ook niet om deze regeling gevraagd. Jaren geleden telden zondagsvluchten niet voor de kampioenschappen maar ook dat riep weerstand op. Persoonlijk denk ik dat dat dit beste oplossing is voor iedereen, bij Frisia doen ze dit ook en ik denk tot ieders tevredenheid. 

 

Lees meer »

2e Weert tegen 11.781 duiven!

Afgelopen zaterdag kon er weer een mooi resultaat bijgeschreven worden. De derde overwinning in de club alweer en in de afdeling de 2e tegen 11.781 duiven. Een prestatie waar ik natuurlijk blij mee ben helemaal omdat ik het nu niet echt verwacht had. Nadat ik op Quievrain enkele jaarlingen verspeelde en de resultaten wat tegenvielen heb ik de duiven weer gekoppeld. Vrijdag werden ze dus ingemand op enkele dagen broeden. Geen gunstige stand voor een doffer zou je zeggen, maar de '065 was voldoende gemotiveerd om een mooie kopprijs binnen te slepen. Ik was net even het huis ingegaan, toen ik weer buiten kwam zag ik hem nog net het hok ingaan. Misschien achteraf wel een geluk want ook op Sittard was dit mijn eerste duif maar toen verspeelde hij veel tijd doordat hij vrij schuw is. De '065 kreeg ik als zomerjong van Klaas de vries en won zaterdag zijn 4e prijs van dit jaar. De duivinnen die dit jaar voor het eerst gespeeld werden moesten duidelijk nog even in het ritme komen. Alleen Alissa liet haar klasse gelijk zien en won in de club de 10e prijs. Voor Alissa was dit alweer de 11e keer dat ze binnen de top tien in de club finisht. Voor de komende weken hoop ik dat de duivinnen wat punten kunnen pakken. Vorig jaar deden de dames het goed op nest dus daar zal ik de komende dagen wat extra energie in steken. De felicitaties op deze vlucht waren voor Klaas Hoekstra, die de snelste duif in de afdeling klokte. Ook de eerste dagfondvlucht zit er weer op. ook al had ik zelf niet mee, toch volg ik dan altijd even de meldingen op de Blauwband. Dirk Huizinga, Gebr. de Vries en Cees Koffeman deden op deze vlucht goede zaken, mannen proficiat.

Lees meer »

Weert

Door het mooie weer konden de duiven er vandaag mooi vroeg uit. De verwachtingen waren hier gezien de resultaten van de afgelopen weken niet echt super. Maar vandaag lieten de duiven zich gelukkig weer van hun goeie kant zien. Om 09:36 valt de 17-065 hier op de plank en zoals het nu lijkt is dit goed voor een topnotering in de afdeling. Tot nu toe heeft alleeen Klaas Hoekstra een snellere duif gemeld. Dit zomerjong van 2017 kreeg ik van Klaas de Vries, het is en vrij schuwe duif maar zijn prestatie van vandaag maakt een hoop goed. Mijn 2e duif is 'Alissa', ik klok haar op 09:41 en dat is toch knap gezien ze dit jaar nog niet eerder is mee geweest. Alissa komt van Dirk Huizinga en was in 2016 duifkampioen natour van de afdeling. Over het resultaat ben ik dus zeer tevreden. Voor mj zit het er vandaag weer op, alle dagfondspelers veel succes .... dat zal een zware dobber worden. 

Lees meer »

Weer op nest

Zaterdag staat er voor de vliegploeg hier de vitessevlucht vanuit Weert op het programma. De laatste keer dat ze vanuit dit station gelost werden ging ik hard onderuit dus zal er zaterdag iets rechtgezet moeten worden. De duiven zitten inmiddels weer op eieren en doordat ik heb geprobeerd de duivinnen in sneltreinvaart klaar te stomen kunnen er morgen weer 10 duiven de mand in, 6 doffers en 4 duivinnen. Hopelijk pakken de duiven de draad zaterdag weer een beetje op, maar soms blijft het een raadsel waarom ze de ene week goed presteren en de week erop weer minder. Afgelopen zondag kwamen de duiven hier redelijk af en gelukkig geen verliezen. De dagfond zal ik ook dit jaar aan me voorbij laten gaan. Eerst maar eens zien om ze op de korte vluchten op de rails te krijgen. En dan is nog de vraag of de duivinnen voldoende ritme hebben om een beetje op tijd te finishen. Deze zijn namelijk vanaf dat de doffers hier op weduwschap staan niet meer los geweest en zitten dan de hele dag opgesloten.  Ze zien er in ieder geval goed uit dus zaterdag weten we meer.

Lees meer »